lördag 29 maj 2010

Fler tankar om självkänsla...

Mia Törnblom är en förebild för mig. Hon har gått igenom ett helvete och inte bara tagit sig ur det, utan dessutom kommit otroligt långt i sitt liv, tack vare att hon byggde upp sin självkänsla.

Mia Törnblom brukar säga att självkänsla går att jämföra med kondition. Om man tränar duktigt under en längre period så förbättras ju konditionen. Men om man sedan slutar att träna helt och hållet så räknar man ju inte med att konditionen finns kvar ändå. Nej, det är en färskvara som måste underhållas. Exakt så är det även med självkänslan. När man byggt upp en god självkänsla så är inte arbetet slut om man vill behålla den. Man måste fortsätta att jobba med den hela tiden, för att inte tappa "självkänslo-kondisen". :)

Jag har återigen insett att en god självkänsla är livsviktig. För du har ju alltid dig själv, både när livet plågar dig och när livet leker! Om du då alltid litar på dig själv och kan peppa dig själv så kommer du klara dig ur krisen lättare, samt njuta mer av livets goda när hela världen ler mot dig.

En annan fördel med god självkänsla är att man så lätt kan glädjas med andra och slippa ta åt sig så hårt om någon vill en illa. Har man dålig självkänsla är det ofta så att man liksom lever på andras åsikter om en själv. Och om plötsligt flera personer av olika anledningar kanske sviker eller inte finns där så sjunker man djupare än man borde. Och för att må bra och känna sig värdefull är man då beroende av att andra hela tiden bekräftar det. Och huruvida man får bekräftelse eller besvikelser från andra beror ju på hur deras självkänsla och dagsform är. Det är ju ingenting man kan påverka själv. Det du däremot kan påverka själv är ju dina egna tankar om dig. Därför anser jag att det är livsviktigt att ha bra självkänsla. Då kan man leva ett gott liv och både ge och få kärlek från andra.

Mia Törnblom säger också att det är viktigt att skilja på att göra misstag och att vara misslyckad. Att göra misstag är mänskligt och har ingenting med ditt människovärde att göra. Man är inte sina misstag. En annan klokhet som kommer från Törnblom är att man har ett konto med självkänsla. Det är viktigt att alltid göra insättningar på det kontot när man kan. För då har man mycket att ta av om man råkar ut för något som kräver ett stort uttag. När man blir sårad tex, då gör man stora uttag på självkänslokontot och då gäller det att ha bra besparingar där från början.

Njut av livet och kom ihåg att just du är unik och värdefull! :)

2 kommentarer:

lisa sa...

ilket jättebra inlägg emma. Jag har länge tänkt att läsa nån bok av henne.. verkar så klok! kram

Emmas Hörna sa...

Tack Lisa! Ja läs hennes böcker, dom är väldigt givande. Påminner en om saker som man lätt glömmer bort i vardagen... Kramar! :)